maandag 28 januari 2013

Horizontaal scrollen weer toegestaan?

Ik adviseer al jarenlang om horizontaal scrollen te vermijden in software. Dat adviseer ik vooral omdat gebruikers gewend zijn dat software zo werkt. Wellicht heeft dit advies herziening nodig. Ik zag namelijk dat horizontaal scrollen doelbewust is verwerkt in het startscherm van Windows 8. Deze software wordt zo vaak gebruikt dat het publiek gewend raakt aan een nieuw gebruik. Zo kan een nieuwe conventie ontstaan. De opkomst van touchscreens in tablets en smartphones speelt in dit verhaal ook een rol. Daarin vindt horizontaal scrollen plaats via een simpel handgebaar (swipe). Daardoor wordt horizontaal scrollen steeds gangbaarder.

Het gekke is dat horizontaal scrollen op zich niet zo raar is. Scroll is het Engelse woord voor boekrol en wat blijkt; boekrollen rolden vaak van links naar recht (of van rechts naar links in het hebreeuwse voorbeeld hieronder). 

Ik vraag me wel af of een lange tekst lekker weg leest als deze op een beeldscherm is vormgegeven zoals een boekrol. Het horizontaal doorlopen van een reeks afbeeldingen of iconen kan echter prima. 

Persoonlijk vind ik diversiteit in webdesign wel aardig. Dus wat mij betreft aan de slag met horizontaal scrollen! Alleen moet er wel iets aan het scrollwiel op de muis gebeuren. Tot die tijd kun je je muis gewoon even een kwartslag draaien :)

dinsdag 15 januari 2013

Drukknop

Ik zit in de sprinter richting Den Haag. De trein stopt en ik wil de deuren openmaken. De knop zit op een logische plek; op de deur. Ik druk op de knop. Bij het indrukken zegt de knop ‘klik’ en gaan de lichtjes rond de knop even uit. Het indrukken is kennelijk gelukt. Alleen de deur gaat niet open. Ik druk nogmaals en wacht even, maar nog steeds gebeurt er niets. Na de derde keer gaat de deur open. Toch vreemd dat je drie keer moet drukken voordat de deur opengaat…



Op de terugweg pak ik dezelfde trein. Als de trein stopt, zie ik waar het aan ligt. Voordat de deuren opengaan, schuift eerst een trede uit aan de buitenkant van de trein. Vervolgens gaan de deuren open. Omdat ik aan de buitenkant sta, zie ik dat er iets gebeurt na het drukken op de knop. Daardoor ervaar ik de wachttijd niet als storend.




Voor software geldt de vuistregel dat bij een reactietijd langer dan 1 seconde mensen afhaken. Je moet dan aangeven dat de computer aan het ‘denken’ is, via draaiende radertjes bijvoorbeeld. Dan moet je nog steeds wachten, maar je ziet wel dat iets gebeurt. Hetzelfde geldt kennelijk voor fysieke drukknoppen.

Bij moderne fietsverkeerslichten is dit principe toegepast. Je drukt op de knop en de lichtjes rond de knop geven aan hoe lang het nog duurt voordat het licht op groen springt. Het is echter nog maar de vraag of iedereen nu braaf voor het rode stoplicht blijft wachten.